DELEN
Facebook zegt dat het gebruik van de microfoon, alleen bedoeld is om de eigenaar van de telefoon te helpen - en dat het op makkelijk kan worden uitgeschakeld.

Als gebruiker van Facebook bestaat er een mogelijkheid dat je permanent door Facebook wordt afgeluisterd.

De app zou met met behulp van je telefoon data verzamelen over de onderwerpen die je bespreekt.

Facebook zegt dat de app wel luistert naar wat er gebeurt maar alleen als om te weten te komen waar je als gebruiker naar luistert of kijkt om daarna een suggestie te maken tot het plaatsen van een bericht.

De functie die blijkbaar al een paar jaar bestaat, kwam onlangs in het nieuws door de recente waarschuwingen van Kelli Burns, hoogleraar massacommunicatie aan de Universiteit van Zuid-Florida die de aandacht trokken.

Professor Burns geeft aan dat de app de audio niet alleen verzamelt om gebruikers te helpen, maar ook luistert naar de gevoerde discussies om daarna relevante advertenties aan de gebruikers te tonen. Ze zegt dat om de functie te testen, zij een aantal onderwerpen in de buurt van de telefoon besprak en daarna ondervond dat haar telefoon relevante advertenties omtrent het besproken onderwerp toonde.

Op dit moment is de functie alleen beschikbaar in de Verenigde Staten.

Het werd voor het eerst geïntroduceerd in 2014, Facebook reageert door te stellen dat de telefoon niet altijd luistert en dat het nooit de ruwe data opslaat.

Het uitschakelen van de microfoon in de instellingen van een telefoon is relatief eenvoudig, en omdat het kan worden gedaan op besturingssysteem niveau, zal dat betekenen dat Facebook de optie niet zelfstandig kan inschakelen als het eenmaal is uitgeschakeld.

Op een iPhone doe je dit door op de instellingen van de app te klikken en in privacy door middel van de schuifschakelaar de microfoon uit te schakelen.

Op Android-telefoons, ga je naar Instellingen en privacy, en verander daar de machtigingen die de Facebook app aangeeft.